CIA jättänyt huomioimatta yksityiskohtaista tiedustelutietoa Isisistä

Seuraavat kaksi kirjoitusta täydentävät edellistä kirjoitusta Kansainvälinen liittouma terrorismin tukijana Lähi-idässä.

CIA jättänyt huomioimatta yksityiskohtaista tiedustelutietoa Isisistä jo vuodesta 2013 lähtien

Operation Inherent Resolve

Yhdysvaltojen Isisin vastaiset operaatiot ovat olleet tehottomia. Kuva: ylikersantti Corey Hook | Yhdysvaltain puolustusministeriö (public domain)

Syyrian presidentti Bashar al-Assadin vastaisen Vapaan Syyrian armeija (Free Syrian Army) -ryhmittymän agentti väittää CIA:n jättäneen huomioimatta kasoittain yksityiskohtaista tiedustelutietoa Isisiin liittyen. Hänen mukaansa he ovat jo vuodesta 2013 lähtien toimittaneet CIA:lle esim. GPS-koordinaatteja Isis-johtajien ja terroristijärjestölle keskeisten rakennusten sijainneista. Vakoojapäällikkö vaatiikin Yhdysvaltoja käyttämään hyväkseen tietoja, joita hänen agenttinsa ovat henkensä riskeeraten hankkineet.

FSA on mm. Ison-Britannian ja Yhdysvaltojen tukema ”maltilliseksi” väitetty kapinallisryhmä. Syyrian kapinallisryhmiin perehtynyt Aron Lund on kuitenkin kyseenalaistanut asian, sillä hänen mukaansa FSA olisi jo alun alkaen ollut ennemminkin brändäysoperaatio. Lundkaan ei epäile, etteivätkö jotkin FSA:n taistelijat olisi voineet toimiakin vilpittömästi, mutta on selvää, että aseita ja läntistä tukea saadakseen mikä tahansa kapinallisryhmä Syyriassa voisi kutsua itseään FSA:ksi.

Joka tapauksessa The Telegraph kertoo kyseisen FSA-agentin esittäneen ranskalaiselle Le Monde -lehdelle valokuvia ulkomaisten Isis-taistelijoiden koulutusleireiltä. Vakooja sanoo lähettäneensä tiedot yhdyshenkilölleen GPS-koordinaattien kera. Lisäksi hän väittää ryhmänsä saaneen selville Isis-henkilöiden puhelinnumeroita sekä heidän käyttämiään IP-osoitteita ja satelliittilaitteiden sarjanumeroita. Mitään vastareaktiota hän ei kuitenkaan koskaan saanut.

Kesällä 2014 kyseinen FSA-agentti väitti avustaneensa salaisen suunnitelman kehittelyssä Isisin ajamiseksi pois pohjoisesta Syyriasta. Suunnitelma oli hänen mukaansa hyvin yksityiskohtainen: aseistettujen miesten lukumäärä kussakin kylässä tiedettiin, heidän piilopaikkansa tunnettiin ja tarkka-ampujien ja miinojen sijainnit tiedettiin. Taktisesti ja strategisesti oltiin siis valmiita, mutta amerikkalaiset eivät koskaan antaneet vihreää valoa: ”He olivat vastahakoisia tarjoamaan meille satelliittikuvia. He sanoivat, etteivät heidän lentokoneensa voisi auttaa, kun taistelu Isisin kanssa alkaisi.”

FSA-agentti sanoo toimittaneensa yksityiskohtaiset tiedot Isisin komentoketjusta Raqqassa: ”Se tapahtui puolitoista vuotta sitten ja Raqqa on yhä [Isisin] pääkaupunki.” Uutinen antaakin lisää aihetta epäillä Yhdysvaltojen liittolaisineen lähinnä esittävän taistelevansa Isisiä vastaan.

Pääasiallinen lähde:

Samuel, Henry | The Telegraph (15.3.2016): Syrian moderate rebel ’spymaster’ slams CIA for ’ignoring’ detailed intel on Isil since 2013. http://www.telegraph.co.uk/news/worldnews/islamic-state/12195131/Syrian-moderate-rebel-spymaster-slams-CIA-for-ignoring-detailed-intel-on-Isil-since-2013.html

Syyrian sodan taustalla huolet Israelin turvallisuudesta

Hillary_Clinton_(24007578223)

Varauksettoman tukensa Irakin, Libyan ja Syyrian sotatoimille antanut Hillary Clinton. Kuva: Gage Skidmore | Wikimedia Commons

Yhdysvaltain ulkoministeriön julkistamista Hillary Clintonin sähköpostiviesteistä on paljastunut yhtä ja toista mielenkiintoista. Tietovuodoista tunnettu Wikileaks on arkistoinut sivuilleen nämä kaikkiaan 30322 sähköpostiviestiä, jotka Clinton on lähettänyt tai vastaanottanut Yhdysvaltain ulkoministerinä toimiessaan. Paitsi että ne ovat esimerkiksi valottaneet syitä Libyan sotaan, antavat ne lisää perusteita uskoa Yhdysvaltojen johtaman kansainvälisen liittouman tukeneen terroristijärjestö Isisiä syrjäyttääkseen Syyrian presidentti Bashar al-Assadin hallinnon.

Mm. Global Research ja Non-Aligned Media ovat nostaneet esiin Clintonin sähköpostin vuodelta 2012, jossa hän avoimesti paljastaa, että vallanvaihdolla Syyriassa on tarkoitus heikentää Irania. Syyrian operaatio siis suunniteltiin osaltaan, jotta Israel voisi ylläpitää monopoliasemaansa Lähi-idän ydinasevaltiona. Sitä Clinton ei viestissään varsinaisesti perustele, miksi juuri Israelilla tulisi olla tämä monopoliasema tai miksei hän ole yhtä lailla huolissaan arabivaltioiden turvallisuudesta. Sivuhuomautuksena todettakoon, että mikäli jokin Lähi-idän valtio todella havittelee itselleen ydinaseita, syynä lienee juurikin se, että naapurista löytyy ydinasevarustelun alueella aloittanut Israel.

Clintonin mukaan Iranin väitetty ydinaseohjelma ja Syyrian sisällisota ovat yhteydessä toisiinsa: ”Paras keino auttaa Israelia selviämään Iranin kasvavasta ydinasevalmiudesta on auttaa ihmisiä Syyriassa kaatamaan Bashar al-Assadin hallinto.” Israelilaisjohtajille todellinen uhka ei Clintonin näkemyksen mukaan olisikaan se, että jokin iranilaisjohtaja täysin provosoimatta käynnistäisi ydinasehyökkäyksen Israelia vastaan, vaan että Israel menettäisi monopoliasemansa.

Iranin ydinasevalmius kun voisi innostaa myös esim. Saudi-Arabiaa ja Egyptiä hankkimaan ydinaseita. ”Seurauksena olisi vaarallinen ydinasetasapaino, jonka vuoksi Israel ei voisi vastata provokaatioihin tavanomaisilla sotilaallisilla iskuillaan Syyriaa ja Libanonia vastaan.” Toisin sanoen se menettäisi psykologisen etulyöntiasemansa, joka on mahdollistanut sitä koventamaan politiikkaansa naapurivaltioitaan kohtaan. Assadin syökseminen vallasta ei siis ainoastaan olisi ”massiivinen palvelus Israelin turvallisuuden takaamiseksi, vaan se myös lievittäisi Israelin ymmärrettävää pelkoa monopoliasemansa menettämisestä ydinaseiden suhteen”.

Neuvottelujen Iranin ydinohjelman rajoittamisesta Clinton ei näe ratkaisevan kuvailemaansa ongelmaa, sillä Syyrian ja Iranin muodostama strateginen side tekee hänen mukaansa Iranille mahdolliseksi horjuttaa Israelin turvallisuutta. Ei niinkään suoralla hyökkäyksellä – eihän Iran ole 30 vuotta jatkuneiden vihamielisyyksien aikana koskaan hyökännyt Israelia vastaan – vaan tukemalla järjestöjä, kuten Hizbollah ja Hamas.

Clinton kehottaakin Washingtonia ilmaisemaan halukkuutensa työskennellä alueellisten liittolaisten – kuten Turkki, Saudi-Arabia ja Qatar – kanssa organisoidakseen, kouluttaakseen ja aseistaakseen kapinallisjoukkoja Syyriassa. Heidän aseistamisensa sekä läntisten ilmavoimien käyttö olisi Clintonin mukaan ”edullinen ja tuottoisa lähestymistapa”.

Hillary Clinton puhuu kapinallisjoukoista ja Washingtonkin on vakaasti väittänyt tukevansa ainoastaan ”maltillisia” kapinallisia. Esimerkiksi Foreign Policy on kuitenkin vihjannut, ettei maltillisia Assadin hallituksen vastaisia ryhmiä todellisuudessa olisi. Vaikka sellaisia olisikin, mikä tahansa ääriryhmä saattaisi länsimaiden tarjoamien aseiden toivossa esiintyä ”maltillisena”, ja varapresidentti Joe Bidenkin tiedostaa maansa keskeisten arabiliittolaisten rahoittavan Isisiä. Eikä kyse ole edes siitä, että Yhdysvallat olisi ainoastaan sulkenut silmänsä liittolaistensa tekemisiltä, vaan sotilastiedustelu DIA:n entisen johtajan Michael Flynnin mukaan ääriaineksista koostuvien kapinallisryhmien tukeminen on ollut ”harkittu päätös” Yhdysvalloilta.

Menestyksen Syyriassa Clinton näkisi mullistavana tapahtumana koko Lähi-idälle. Hän vertaa sitä Libyaan, joka oli helpompi tapaus. Clinton ei kuitenkaan osu aivan oikeaan todetessaan, että ”siviilien pelastamisen” lisäksi ”Libyan operaatiolla ei ollut pitkäkestoisia vaikutuksia alueelle”. Onhan maa edelleen kaaostilassa. Tai ehkäpä hän katseleekin asiaa Yhdysvaltojen ja Israelin vinkkelistä, joille sen enempää Libyan kuin Syyriankaan ajautumisella kaaokseen ei sitten ilmeisesti ole suurempaa merkitystä. Tärkeintähän tuntuisi olevan, ettei näissä maissa olisi johdossa henkilöä, joka suhtautuu vähemmän myötämielisesti lännen hegemoniapyrkimyksiin.

Aiheesta on kirjoittanut myös Riikka Söyring Vastavalkeassa.

Pääasialliset lähteet:

The New Observer | Global Research (22.3.2016): Hillary Clinton: Destroy Syria for Israel: “The Best Way to Help Israel”. http://www.globalresearch.ca/hillary-clinton-destroy-syria-for-israel-the-best-way-to-help-israel/5515741

Martinez, Brandon | Non-Aligned Media (19.3.2016): 2012 Clinton Email Reveals Syria War All About Securing Israeli Hegemony. http://nonalignedmedia.com/2016/03/2012-clinton-email-reveals-syria-war-securing-israeli-hegemony/

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggers like this: