Terrori-isku poliisivaltion ytimessä

1280px-Paris_at_night,_4_July_2013

Pariisi yövalaistuksessa.

Myöhään illalla 13. marraskuuta 2015 tapahtui Pariisissa terrori-iskujen sarja, joka järkytti ihmisiä ympäri maailmaa. Kuolleita oli 129 ja haavoittuneitakin reilut 350.[1] Kahdeksan hyökkääjää kuoli, joista seitsemän räjäyttämällä itsensä. Iskut suoritettiin useissa eri kohteissa ja aloitettiin lähes samanaikaisesti iltayhdeksän jälkeen paikallista aikaa.[2] Stade de France -jalkapallostadionin lähettyvillä kolme hyökkääjää räjäytti itsensä eri aikoihin Ranskan ja Saksan välisen jalkapallo-ottelun aikana.

Myös ravintoloissa ja baareissa ammuttiin ihmisiä, ja eräs hyökkääjä räjäytti itsensä kahvilassa. Tuhoisin isku kohdistui kuitenkin Bataclan-konserttisaliin, jossa hyökkääjät ampuivat yleisöä kohti ja ottivat panttivankeja. Yle kertoo[3], että ainakin 100 ihmistä kuoli iskussa konserttisaliin. Kolme hyökkääjistä räjäytti itsensä poliisin aloittaessa rynnäkkönsä, ja neljäs sai surmansa rynnäkön aikana.

Pian iskujen jälkeen ääri-islamilainen terroristijärjestö Isis ilmoitti olevansa vastuussa niistä. Iskut ovat luonnollisesti aiheuttaneet järkytystä maailmalla, ja useat eri valtioiden edustajat, kuten David Cameron, Barack Obama, Vladimir Putin ja Angela Merkel ovat tuominneet ne ja ilmaisseet tukensa Ranskalle. Myös arabimaailmassa esimerkiksi Iranin presidentti Hasan Ruhani on tuominnut ne.[4]

Israelin pääministeri Benjamin Netanjahu puolestaan vertasi tilannetta omaan maahansa, jossa ääri-islamistit myöskin nähdään uhkana. Mainittakoon kuitenkin, ettei Isis ole koskaan hyökännyt Israelia vastaan. Itse asiassa se on todennut[5], ettei ole tällä hetkellä ollenkaan kiinnostunut Israelista, vaan pitää taistelua ”vääräuskoisia” muslimeja vastaan tärkeämpänä. Ja kuten Times of Israel toteaa[6], kriitikot ovat jo aiemmin huomauttaneet, että verratessaan palestiinalaisterroristeja Isisiin, Netanjahu sortuu monimutkaisen uhan liialliseen yksinkertaistamiseen.

Valikoitua ja politisoitunutta keskustelua terrorismista

Tässä kohtaa – kun maailman huomio jälleen kerran pyritään kohdistamaan ääri-islamisteihin – onkin hyvä muistaa, että uskonnollinen fanaattisuus ei ole ainoastaan islamin uskoa koskeva ongelma. Pariisin terrori-iskuihin liittyvänä esimerkkinä mainittakoon, että aivan kaikki eivät pitäneet niitä kaikin puolin pahana asiana, eikä tässä tarkoiteta ainoastaan ääri-islamisteja. Länsirannalla sijaitsevan Kiryat Arban siirtokunnan päärabbi Dov Liorin kerrotaan Jerusalem Postin mukaan[7] todenneen holokaustiin viitaten, että ”syntiset veren tahrimassa Euroopassa saivat ansionsa mukaan siitä hyvästä, mitä he tekivät kansallemme 70 vuotta sitten”. Lior on näkemystensä vuoksi aiemmin joutunut tekemisiin poliisinkin kanssa, ja esimerkiksi viime vuonna hän väitti, että rauhan saavuttamiseksi juutalainen laki sallisi jopa koko Gazan kaistan tuhoamisen siviileineen päivineen.

Esimerkiksi Yhdysvalloissa vallalla olevan uuskonservatiivisen suuntauksen taustalla puolestaan vaikuttaa sionistien lisäksi myös kristittyjä fundamentalisteja.[8] Jokaisen uskonnon piirissä on siis omat fanaatikkonsa. Edellä mainittu Lior on räikeimmästä päästä oleva esimerkki fanaattisista sionisteista ja siitä, kuinka he röyhkeästi yrittävät käyttää vaikkapa holokaustia poliittisena lyömäaseenaan. Suurta huomiota saavien terroritekojenkin kohdalla sionistit monesti – joko tietoisesti tai tiedostamattaan – tuntuisivat olevan taipuvaisia miettimään, kuinka iskut voisivat edistää heidän omaa agendaansa. Syyskuun 11:nnen iskujen (9/11-iskujen) jälkeen Netanjahu totesi välittömästi niiden luovan sympatiaa Israelia kohtaan[9] ja myöhemminkin mainitsi[10] Israelin hyötyvän iskuista, koska ne ”käänsivät yleisen mielipiteen Amerikassa eduksemme”.

Poliitikko ja pitkän sotilasurankin omaava Ehud Barak puolestaan koetti mobilisoida maailmaa paitsi terrorismin vastaiseen taisteluun, myös Israelin tueksi vain tuntien kuluttua 9/11-iskuista, ennen kuin Osama bin Laden ja al-Qaidakaan oli julistettu syylliseksi. Syy näiden asioiden kertaamiseen Pariisin terrori-iskuja käsittelevässä kirjoituksessa on se, että muistuttavat Netanjahun tuoreita lausuntoja. Vaatihan tämä heti Pariisin iskujen jälkeen maailmaa tuomitsemaan myös Israelin vastaiset hyökkäykset julistaen, etteivät israelilaiset – kuten eivät pariisilaisetkaan – ole millään tavalla vastuullisia itseensä kohdistuneesta väkivallasta. Tavallisen kansalaisen näkökulmasta näkemykseen on helppo yhtyä, mutta saattaisihan asian nähdä niinkin, että vallanpitäjien harjoittamalla politiikallakin olisi jotain merkitystä. Aggressiivinen politiikka johtaa usein aggressiiviseen käyttäytymiseen puolin ja toisin.

Myös Jerusalemin pormestari Nir Barkat totesi[11], että ”koko maailma ymmärtää nyt, mitä koemme Israelissa ja Jerusalemissa”. Kaikilla ei välttämättä ole kuitenkaan varaa tämän kaltaisiin lausuntoihin. Entäpä jos vaikka Bashar al-Assad olisi todennut, että nyt maailma ymmärtää, mitä ihmiset kokevat Syyriassa ja Damaskoksessa? Näkisimmekö kenties otsikoita, joiden mukaan Assad suhtautuisi myönteisesti Pariisissa tapahtuneisiin veritöihin? Vertaukset Israelin ja Ranskan välillä eivät kuitenkaan rajoitu pelkästään israelilaisten poliitikkojen lausuntoihin. Puolustusanalyytikko Dominique Rizet totesi Ranskan merkittävimmällä uutiskanavalla BFMTV:llä[12], että sellaista mitä tapahtui Ranskassa, on tapahtunut Israelissa viimeiset 20 vuotta. Myös ranskalaissyntyinen israelilaistoimittaja Jonathan-Simon Sellem kommentoi, että ”on kuin eläisi Israelissa”.

Väkivaltaisuudet israelilaisia kohtaan ovat aivan yhtä paheksuttavia kuin väkivaltaisuudet keitä hyvänsä kohtaan. Mutta ei Israel ole kuitenkaan ainoa tai välttämättä edes eniten väkivallanteoista kärsivä Lähi-idän maa, vaikka se usein pyritäänkin nostamaan erityisasemaan. Kuten Hossein Bahmanpour toteaa kirjoituksessaan Pariisin pahat terroristit[13], ”[Damaskoksessa ja Bagdadissa] tällainen on arkea”, mutta esimerkiksi Israelin naapurimaan Libanonin pääkaupungissa tapahtunut terrori-isku ei tunnu hetkauttavan juuri ketään. Netanjahukin mainitsee[14] kyllä ”viattomat ihmiset” Pariisissa, Lontoossa, Madridissa, Mumbaissa, Buenos Airesissa ja Jerusalemissa, mutta ei kuitenkaan esimerkiksi juurikin Beirutissa, jossa vain päivää ennen Pariisin iskuja tapahtui yli 40 ihmistä tappanut pommi-isku.[15]

Edelleen Bahmanpourin kirjoitukseen viitaten, profiilikuvaa Facebookissa saisikin olla hyvin ahkerasti päivittämässä milloin minkäkin maan väreihin jos haluaisi tasapuolisesti osoittaa solidaarisuuttaan terrori-iskujen uhreille ympäri maailmaa. Keskustelu terrorismista on kuitenkin hyvin valikoivaa ja politisoitunutta. Iskuja länsimaita vastaan kauhistellaan. Niistä kirjoitetaan päiväkausia etusivun otsikoita. Arabimaissa tapahtuvat iskut taas – mikäli ne ylipäätään ylittävät uutiskynnyksen – eivät samaan tapaan näy otsikoissa ja unohtuvat melko nopeasti.

Toisaalta on luonnollista, että mitä lähempänä iskut tapahtuvat, sitä enemmän ne kohahduttavat. Varsinkin kun iskut eivät ole Euroopassa ihan jokapäiväisiä, ja Lähi-idässä niitä tapahtuu sen verran usein, että niistä on jo totuttu kuulemaan. Vaarana vain on, että saatetaan jopa ajatella olevan luonnollista, että siellä ne ”fanaatikot” vaan räjäyttelevät toisiaan. Tai että ainoastaan länsimaita vastaan suoritettavat iskut ovat merkittäviä terroristienkin ollessa useimmiten islamisteja tai muita ”vapaan ja demokraattisen” järjestelmämme vihaajia.

Terrorismiin kykenevät kuitenkin hyvin monenlaisia ideologioita edustavat ääriajattelijat. Viitaten vielä esimerkiksi Israeliin, saattaisi kuulla sanottavan, että jos jotkut israelilaiset nyt sitten ovatkin hieman fanaattisia, eivät he sentään varsinaisesti syyllisty terrorismiin. Tämä ei kuitenkaan täysin pidä paikkaansa. Israelilaisten tai heidän tukijoidensa suorittamista terrori-iskuista vain ei pidetä niin suurta meteliä, mutta esimerkiksi Jewish Defense League on järjestö, jota FBI on luonnehtinut[16] ”oikeistolaiseksi terroristiryhmäksi”. Sen johtohahmo Victor Vancier lausui vuonna 1986 The Village Voice -lehdessä, että ”jos uskotte shiiojen Libanonissa olevan kyvykkäitä fantastisiin itsemurhaiskuihin, juutalainen vastarintaliike vasta saakin amerikkalaiset huokaamaan: ’kuinka juutalaiset onnistuvat tekemään tällaisia asioita?’”. Hän myös kertoi kumppaneidensa olevan ”epätoivoista porukkaa”, jotka eivät välitä edes omasta hengestään.[17]

Lisäksi Israelin tiedustelupalvelu Mossad on esimerkiksi CIA:n tapaan antanut tukeaan ääri-islamisteille.[18] Israel onkin varsinainen hyväntekijä, sillä sen on väitetty myöntäneen[19] hoitaneensa Syyrian hallituksen vastaisia al-Qaida-taistelijoita sairaaloissaan, jotta nämä toivuttuaan voisivat palata rintamalle. Isisinkin sanotaan mm. Yhdysvaltojen ja Saudi-Arabian tiedustelupalveluiden lisäksi saaneen tukea myös Mossadilta. Tällä perusteella kaikkien näiden valtioiden voisikin sanoa vähintään tukevan terrorismia. Eräs Israeliinkin yhdistetty kiistelty aihealue on valtiollisten toimijoiden suorittamat valeiskut eli ns. ”false flag” -tyyppiset iskut. Ne eivät aina paljastu suurelle yleisölle aivan yhtä avoimesti kuin vaikkapa niin kutsutun ”Lavonin selkkauksen”[20] kohdalla sattui käymään.

Siinä Netanjahu on periaatteessa oikeassa, että viime kädessä terroriteoista voi toki syyttää terroristeja. Mutta hän ehkäpä luonnollisista syistä ”unohtaa” täysin valtiollisten tahojen, kuten omankin maansa tiedustelupalveluiden, mahdolliset suhteet näihin terroristeihin tai pyrkimykset heidän manipuloimiseensa. Lisäksi hän edustaa kantaa, jonka mukaan terrorismi johtuu ainoastaan irrationaalisesta vihasta. Näkökulmasta riippuen saattaisi myös Israelin toimia palestiinalaisia kohtaan luonnehtia tietynlaiseksi terrorismiksi.

Onko Ranska todella Isisin vihollinen?

Mutta palataksemme sivupoluilta itse aiheeseen, on ehkäpä vielä aikaista tehdä kovin pitkälle vietyjä johtopäätöksiä Pariisiin terrori-iskuista. Non-Aligned Mediasta tunnettu Brandon Martinez esittää[21] kuitenkin kirjoituksessaan France Attacks: ISIS – The Globalist Gift That Keeps on Giving mielenkiintoisen kysymyksen: ”Miksi Isis haluaisi hyökätä Ranskaa vastaan, kun se on jo vuosien ajan hyötynyt Ranskan runsaskätisyydestä sen tarjoamien aseiden ja muun tuen suhteen?” Sillä kuten Martinez toteaa, Ranska on Yhdysvaltojen ja sen kumppaneiden ohella tukenut Isisiä ja muita kapinallisryhmiä Syyriassa samalla kun se niin kutsutun kansainvälisen liittouman jäsenenä on lähinnä teeskennellyt pommittavansa niitä.

Martinez viittaa Guardianin reportaasiin[22], joka valottaa Ranskan yhteistyötä Syyrian presidentti Bashar al-Assadin vastaisten kapinallisten kanssa todeten Ranskan olevan ”Syyrian aseellisen opposition näkyvin tukija”. Rahaa on päätynyt myös islamistiryhmille, jotka ovat usein kääntyneet al-Qaidaan linkittyvien ryhmien puoleen apua saadakseen. Myös World Socialist Web Site kertoo[23] ”Ranskan myöntäneen, että se on toimittanut aseita Syyrian ’kapinallisille’”. Kehottaessaan ulkoministeri Laurent Fabiusta toimittamaan aseita syyrialaisille Uuden antikapitalistisen puolueen puhemies Olivier Besancenot totesikin, ettei pidä kuunnella niitä, jotka pelkäävät aseiden päätyvän jihadisteille, sillä näin on joka tapauksessa jo käynyt.

Tässä vaiheessa voisi olla lisäksi paikallaan muistuttaa, että kuten vaikkapa Foreign Policy -lehti on tuonut esiin[24], mitään ”maltillisia” Assadin hallituksen vastaisia ryhmiä ei ole, vaan käytännössä kysymys on ainoastaan jihadisteista, joiden kuohunnan lehti katsoo kylmän viileästi olevan eduksi Yhdysvalloille ja näin ollen kehottaakin ”hiljaisesti” tukemaan heitä.

transformation

Al-Qaidaan kytkeytyvien taistelijoiden muuttuminen hyväksytyksi oppositioksi (tässä: Vapaan Syyrian armeija) länsimaiden uutisoinnissa.

Millaisia seurauksia terrori-iskuilla on?

Ranskan presidentti Francois Hollande julisti terrori-iskujen olleen sotatoimi.[25] Kuitenkin myös Ranska oli suorittanut sotatoimia Syyriassa. Kuten edellä kuvattiin, maa vaikuttaisi kaiken lisäksi jopa tukeneen samoja terroristeja, joita vastaan se väittää siellä taistelevansa. Ranska on siis tavallaan sotaa käyvä maa monellakin tapaa. Ja niin valitettavaa kuin se onkin, sodassa tulee väistämättä siviiliuhrejakin. Pariisin terrori-iskujen kaltaisista sotatoimista erityisen tuomittavia tekee tietenkin se, että ne kohdistuvat tarkoituksellisesti ainoastaan siviileihin. Mutta olettiko presidentti Hollande sitten, että vain toinen osapuoli sodassa suorittaisi sotatoimia vastapuolen maaperällä? Varsinkin kun pelataan kaksilla korteilla Isisin kaltaisen organisaation kanssa, täytyy olla tietoinen riski, että omassakin maassa saattaa rytistä.

Martinez esittää kysymyksen, että kääntyikö tämä Ranskankin tukema Frankensteinin hirviö isäntäänsä vastaan vai onko kyseessä jälleen jonkin sortin ”näytelmä”, jota voidaan käyttää verukkeena uusille interventioille. Hän toteaa, että ”loppujen lopuksi sillä ei ole oikeastaan väliä”. Lopputulos olisi kuitenkin sama. Ei kai kukaan – edes Isis – ollut niin naiivi, että kuvitteli Pariisin terrori-iskujen saavan Ranskan vetäytymään Syyriasta? Isisin sotaisan ideologia huomioon ottaen ei se varmaankaan tällaista tavoitellutkaan – mikäli se todella oli iskujen takana – vaan ennemminkin pyrki heittämään lisää bensaa liekkeihin. Siinä mielessä sen tavoitteiden voisikin jälleen katsoa olevan yhteneviä entistä äänekkäämmin sotarumpuja kumisuttavan kansainvälisen liittouman kanssa.

Ja niinhän siinä kävikin, että Ranska käynnisti massiiviset ilmaiskut Syyriassa.[26] Tarkoituksena on toki pommittaa Isisin tukikohtia, ja saattaahan niihin jokunen pommi päätyäkin. Martinez kuitenkin toteaa olevan pelkkää teatteria ja Hollywood-fantasiaa, että länsi ja – USA:n, Israelin sekä Saudi-Arabian tiedustelupalveluiden alulle panema – Isis olisivat todellisia vihollisia: ”Poliitikot, jotka ovat kaikkein äänekkäimmin kritisoineet Isisiä julkisesti, ovat alusta alkaen olleet aktiivisimpia sen aseistamisessa ja rahoittamisessa salaisesti – vaikkakin Persianlahden maissa toimivien välikäsien kautta.” Vaikka Ranskan ilmaiskut siis ainakin tällä kertaa näyttivätkin osuneen kohteisiinsa, alueen siviilit ovat täysin oikeutetusti huolissaan päätymisestään Pariisin terrori-iskujen maksumiehiksi.[27]

Sotatoimien lisäksi Martinez ennakoi Pariisin terrori-iskujen johtavan ranskalaisten oikeuksien ja vapauksien kaventamiseen entisestään. Ranskalaisen satiirilehti Charlie Hebdon jouduttua terrori-iskun kohteeksi 7. tammikuuta 2015 ei sananvapaus suinkaan lisääntynyt, vaikka sen puolesta kovasti marssittiinkin. Muslimeista kyllä piti saada vitsailla mielin määrin, mutta esimerkiksi sionismin vastainen koomikko Dieudonné pidätettiin. Ottamatta kantaa hänen sanomisiinsa, ”tekee hallitus hänen ’sananvapaudestaan’ hyvin kallista”, kuten Telegraph kirjoittaa.[28] Vuonna 2014 Ranskasta tuli ensimmäinen maa, joka kielsi Palestiinaa tukevat mielenosoitukset.[29]

Israelia ja sionismia kohtaan Ranskan poliittinen johto sen sijaan on suhtautunut hyvin myönteisesti, ja presidentti Hollande vaikuttaisikin toisinaan saaneen Israelissa jopa suurempaa suosiota kuin Ranskassa.[30] Ranskan puolueellisuutta kuvastaa lisäksi, että siellä on pystynyt toimimaan jonkinlainen Jewish Defense League -äärijärjestön ranskalaishaara Ligue de Defense Juive, joka on järjestänyt antisemitismistä syytettyjä vastaan kohdistettuja hyökkäyksiä.[31] Le Figaro -lehti on väittänyt entisen presidentin Nicolas Sarkozyn jopa toimineen pitkään Israelin tiedustelupalveluiden vakoojana.[32] Terroritekoihin yhdistetyssä Irgun-järjestössäkin vaikuttanut Israelin silloinen pääministeri Menachem Begin olisi kertoman mukaan jo vuonna 1978 käskenyt soluttaa johtavan puolueen Ranskassa, ja Sarkozy olisi tullut mukaan kuvaan vuonna 1983.

Oliko Isis todella asialla?

Vaikka Isis on ilmoittanut olleensa vastuussa Pariisin hyökkäyksistä, ei voida täysin jättää pois laskuista sitäkään vaihtoehtoa, että kyseessä olisi ollut jonkinlainen ”false flag” -isku tai että Isis olisi vähintäänkin saanut apua joltain valtiolliseltakin taholta. Onko esimerkiksi vain sattumaa, että jälleen kerran – kuten hyvin usein korkean profiilin terrori-iskujen kohdalla – iskujen aikaan oli meneillään iskujen mukainen terrorisminvastainen harjoitus[33]? Lääkäri Patrick Pelloux on kertonut[34] poliisien, ensiapujoukkojen ja lääkärien olleen valmistautuneita, koska sattumalta juuri kyseisenä päivänä Pariisissa oli harjoiteltu useisiin kohteisiin kohdistuvaa hyökkäystilannetta varten.

Samanaikaisesti terrori-iskujen kanssa järjestettävien harjoitusten tarkoituksena saattaa olla pyrkimys hämätä puolustusjärjestelmiä. Esimerkiksi 9/11-iskujen alkuvaiheissa useat sotilashenkilöt luulivat tapahtumia vain osaksi meneillään olleita harjoituksia, joihin sisältyi mm. simuloitu lentokoneen kaappaus. Iskujen mukaisilla harjoituksilla saattaisi olla toisenlaisiakin tarkoituksia. Ne voisivat myös toimia kulissina iskuja suunnittelevalle taholle ja siten helpottaa iskujen organisointia. Vaikka terrori-iskujen kanssa samansisältöiset ja -aikaiset harjoitukset tuntuisivatkin olevan pikemminkin sääntö kuin poikkeus, ei pidä lähteä yleistämään, vaan jokaista tapausta on tarkasteltava erikseen.

Joten vaikka samalle päivälle Pariisin terrori-iskujen kanssa suunniteltu harjoitus onkin mielenkiintoinen yksityiskohta, enempää asiasta tietämättä ei kuitenkaan ole järkevää muodostaa johtopäätöksiä suuntaan tai toiseen. Toinen kiintoisa tapaus – josta myöskin on vielä aikaista tehdä varsinaisia päätelmiä – on itsensä räjäyttäneen pommimiehen tapahtumapaikalle jättämä passi. Tällä kertaa passin ei sentään tarvinnut räjähdyksen lisäksi pelastua matkustajakoneen ja pilvenpiirtäjän läpi. Passi on kuitenkin ilmeisesti väärennetty, sillä sen kaksoiskappale on löytynyt eräältä pakolaiselta Serbiassa.[35]

Vox-sivusto puolestaan kirjoittaa[36], että Isisin lausunto, jossa se ottaa vastuun iskuista, ei ole erityisen vakuuttava. Se ei sisällä mitään ainutlaatuista tietoa iskuista tai niiden tekijöistä, joten periaatteessa kuka tahansa uutisia seurannut olisi voinut sen kirjoittaa. Toisinaan terroristiryhmät sisällyttävät lausuntoihinsa joitakin yksityiskohtia iskujen suunnittelusta tai toteutuksesta juurikin osoittaakseen todellakin olleensa vastuussa niistä. Ja vaikka hyökkääjät usein pyritään esittämään marttyyreina, Isisin lausunto ei myöskään sisältänyt mitään tietoa hyökkääjistä — ei edes nimiä tai kuvia. Isisin tapana on myös ollut ottaa kunnia erinäisistä terrori-iskuista, oli se niistä vastuussa tai ei. Vox toteaa, että vaikka onkin syytä uskoa Isisin olevan vastuussa hyökkäyksistä, on lausunto omituinen.

Brandon Martinez lisää, että myös edeltäjänsä al-Qaidan tavoin Isis on täydellinen työväline tiedustelupalveluille. Kuka tahansa voisi esiintyä sosiaalisessa mediassa Isisin nimissä ja ottaa vastuulleen mitä tahansa. Ryhmän epämääräinen rakenne mahdollistaa kenen hyvänsä toimia sen nimissä olematta mitenkään edes yhteyksissä ryhmään.

9/11-iskuista syytettyjen tapaan Pariisin terrori-iskujen uskonnollisiksi kiihkoilijoiksi väitetyistä tekijöistä on paljastunut yllättäviä asioita.[37] He eivät itse asiassa näyttäisi olleen kovinkaan fundamentalistisia. Veljekset Brahim ja Salah Abdeslam kävivät usein Les Beguines -baarissa Brysselissä, jonka omistivat vielä kuusi viikkoa ennen Pariisin iskuja.[38] Siellä heidän nähtiin – melko runsaallakin kädellä – nauttivan sellaisia aineita, joille ääri-islamistisen Isisin edustajat tavallisesti rypistäisivät otsaansa. Paikallinen mies oli kertonut uutistoimisto AFP:lle, että ”he olivat ystäviämme, polttivat paljon ja joivat paljon, mutta eivät olleet radikaaleja”. Les Beguinesin ovet kuitenkin suljettiin Belgian viranomaisten toimesta, koska siellä käytettiin paljon myös huumausaineita.

Baarin naapurissa asunut mies kertoo, ettei koskaan nähnyt heitä moskeijassa. ”Perjantaisin (kun muslimit pitivät viikoittaisia rukoustuokioitaan) he pysyivät terassilla polttelemassa tupakkaa”. Eräs veljesten ystävistä toteaa, etteivät he harjoittaneet islamia. Heillä ei ollut pitkää partaa, vaan he pukeutuivat tavalliseen tapaan ja joivat alkoholia siinä missä muutkin. Monien nuorten miesten tapaan he pitivät jalkapallosta ja kävivät klubeilla tuoden mukanaan naisseuraa. Brahimin vaimo Naima on kertonut[39] miehensä poltelleen kannabista aina kotona ollessaan. Hän ei ”koskaan mennyt moskeijaan tai rukoillut”. Brahim ei ollut kiinnostunut politiikasta, eikä katsellut uutisiakaan, koska heillä ei ollut televisiota. Naiman mukaan hänen miehellään ”ei ollut valituksen aihetta lännestä”.

Vaikka kolmas veli Mohamed ei uskokaan[40] veljiensä radikalisoituneen vaan arvelee heidän tulleen manipuloiduiksi, väitetään veljesten radikalisoituneen iskujen suunnittelijaksikin arvellun Abdelhamid Abaaoudin toimesta. Sputnik News tosin toteaa[41], ettei Abaaoudkaan – joka tuli myöhemmin surmatuksi poliisien tekemässä ratsiassa – olisi ”vaikuttanut erityisen hartaalta”. Ylen mukaan[42] hänen on kuvailtu olleen ”huoleton opiskelija” ennen matkustamistaan Syyriaan vuonna 2013. The Independent kertoo[43], että todistajien mukaan Abaaoud nähtiin huomiota herättäen juopottelemassa ja polttamassa kannabista vielä Pariisin veritekojen jälkeenkin. Hänen sanotaan olleen osana 8–10 hengen ryhmää, jonka on usein nähty viettävän aikaa baarissa Pariisin esikaupunki Saint-Denisissa, jossa myös Stade de France -jalkapallostadion sijaitsee.

Abaaoud joka tapauksessa varttui Molenbeekin kaupunginosassa Brysselissä. Hän kävi katolista koulua, kunnes tuli pidätetyksi ryöstöstä yhdessä Salah Abdeslamin kanssa vuonna 2011. Ranskalaisen terrorismiasiantuntijan mukaan Abaaoudin otaksutaan opettaneen Abdeslamille islamilaista taqiyya-oppia, joka sallisi muslimien ”hämätäkseen turvallisuus- ja tiedustelupalveluja” käyttäytyä ”epäsoveliaasti”. Pohjimmiltaan taqiyyassa kuitenkin on tiettävästi kyse vain siitä, että ”valehtelu on luvallista, jos muslimi pelkää henkensä puolesta tai on muuten ahdingossa”.[44] Huumeiden ja alkoholin käytössä mentäisiin jo melko pitkälle alkuperäisestä opista, vaikka ääriuskovaiset toki saattaisivatkin sitä soveltaa tarkoitustensa mukaisesti. Väitetäänhän, että Isisin opaskirjoissa marttyyreiksi havitteleville sallittaisiin kannabiksenkin poltto päämääriensä saavuttamiseksi.

Mutta riittävätkö nämä huomiot sitten selittämään veljesten käyttäytymisen kokonaisuudessaan? Olivatko he niin omistautuneita tiedustelupalveluiden hämäämiseen, ettei heitä koskaan nähty Moskeijassa tai edes rukoilemassa? Ja kaiketi kohtuullisempikin päihteiden käyttö tai muiden ”paheellisten” aktiviteettien harjoittaminen olisi riittänyt hämäystarkoituksessa, jos se muutoin olisi ollut vastoin heidän vakaumustaan.

Fox News kertoi[45] tuoreeltaan iskun jälkeen, että poliisin pidättämä terroristiepäilty oli sanonut kuuluvansa Isisiin ja kyseessä olleen Isisin operaatio. Mutta kuka oli tämä epäilty? Sanotaanhan, ettei tuona päivänä ketään otettu kiinni elävänä, vaan hyökkääjät kuolivat joko poliisin toimesta tai räjäyttämällä itsensä. Toinen kummastusta herättävä asia on, että todistajien mukaan hyökkääjien sanotaan[46] avatessaan tulen Bataclan-konserttisalissa huutaneen ”Allahu akbar” (”Allah on suurin”) ja ”Syyrian puolesta”. CNN:n haastattelussa[47] konserttisalissa ollut radiotoimittaja Julien Pearce kuitenkin väittää, etteivät hyökkääjät huutaneet tai sanoneet yhtään mitään. Hänen väitettään tukee hyökkäyshetkeltä tallentunut ääninauhoite konserttisalista. Äänitallenteeseen ja sen aitouteen kannattaa toki suhtautua kriittisesti, mutta Russia Todayn mukaan[48] sen on äänittänyt Vincenzo Capuana. Liveleak kertoo hänen olevan italialainen, mutta asuneen Ranskassa joitakin vuosia ja olleen äänittämässä konserttia ammunnan alkaessa.

Kaikki kuvaukset autoilla liikkuneista asemiehistä eivät myöskään aivan vastaa sitä kuvaa, joka useimmilla lienee islamistiterroristeista. Eräs ampujista oli silminnäkijän mukaan[49] ”valkoinen, parta sileäksi ajeltu ja hiukset siististi leikattu”. Punaista huivia lukuun ottamatta ampuja oli pukeutunut kokonaan mustaan. Rakenteeltaan hän oli erityisen lihaksikas ja muistutti painonnostajaa. Kasvot olivat ilmeettömät ja mies käyttäytyi kumppaninsa tapaan hyvin rauhallisesti. ”He näyttivät sotilailta tai palkkasotureilta ja suorittivat koko homman kuin se olisi sotilasoperaatio”.

Tuloksetonta urkintaa poliisivaltiossa

Brandon Martinez nostaa esiin vielä kysymyksen, kuinka räjähteet ja automaattiaseet saattoivat päätyä terroristeille poliisivaltiossa, jossa tavallisia kansalaisiakin tarkkaillaan kellon ympäri? Eivätkö tiedustelupalvelut kyenneet saamaan minkäänlaista vihiä asiasta, vaikka puhelinkeskusteluja tallennetaan ja kuunnellaan ja dataa internet-aktiviteeteista kerätään valtavia määriä? Kannattaako siis ihmisten yksityisyyttä uhrata turvallisuuden nimissä, kun kerran tämän tason terrori-iskuistakaan ei kaikesta huolimatta saada mitään vihiä, vaan ne tulevat aina täytenä yllätyksenä. (Onneksi nämä äärimmäiseen salassapitoon kykenevät terroristit ovat kuitenkin sen verran huomaavaisia, että jättävät passejaan tapahtumapaikalle.)

pulu_ja_kamerat

Perinteiset valvontakamerat eivät aina ole toimineet terrori-iskujen tapahtuessa.

Artikkelissaan Are French Intelligence Incompetent Morons or Devilish Plotters?[50] Martinez jatkaa aiheen käsittelyä. Tammikuussa Ranskan tiedustelu väitti satiirilehti Charlie Hebdon toimitukseen kohdistuneen terrori-iskun tulleen täytenä yllätyksenä, vaikka kaksi epäiltyä veljestä olivat olleet aiemmin seurannassa.[51] Valvonnasta oli kuitenkin luovuttu joitain kuukausia aiemmin, koska ”mitään epäilyttävää ei ollut tullut esille”. Toinen veljeksistä oli vuonna 2005 pidätetty, kun oli epäilty hänen aikovan liittyä jihadisteihin Irakissa, ja vielä tämän jälkeenkin molemmat heistä olivat käväisseet Jemenissä saamassa koulutusta al-Qaidalta. Nämäkö siis eivät olleet henkilöitä, joita olisi kannattanut pitää silmällä, vaikka juuri parin viime vuoden aikana ei mitään epäilyttävää ollutkaan paljastunut?

Näitä lipsahduksia perustellaan aina resurssien puutteella. Kuten Martinez toteaa, ”hallitukset julistavat tarvitsevansa lisää resursseja kansalaistensa vakoiluun pysäyttääkseen terroristit, mutta ironisesti väittävätkin sitten uusien vakoiluohjelmiensa itse asiassa heikentävän mahdollisuuksiaan todellisten terroristien pysäyttämiseksi, koska niiden keräämä datamäärä on liian suuri läpikäytäväksi”. Martinez muotoilee asian hieman kärjistetysti: ”[He] tuhlaavat veronmaksajien rahoja kuunnellen eläkeläisten jaaritteluja bingoilloista samalla kun terroristien yhteydenpidot hukkuvat kerätyn datamassan pohjattomaan kuiluun.”

Varmastikin osa materiaalista voidaan karsia saman tien tai ainakin sen läpikäyntiä priorisoida. Eläkeläisten puhelinkeskusteluista tuskin paljastuu vihjeitä terroristien toimista. Ja voisi kuvitella, että terroristit tuskin käyttävät esimerkiksi mitään kovin heikosti salattuja viestintälaitteita tai -sovelluksia erityisen valonarkaan toimintaan. Jos kerran tavallinen kansakaan ei enää usko tavanomaisten sähköpostipalveluidensa olevan turvassa urkinnalta, miksi terroristit olisivat sen luottavaisempia?

Hebdo-iskun jälkeen Ranskan poliisi ja tiedustelupalvelut saivat käytännössä rajoittamattomat valtuudet. Guardianin mukaan[52] uusi laki mahdollisti ”puhelinten ja sähköpostien salakuuntelun ilman juridista päätöstä”. Kenen tahansa terrorismista epäillyn yhteydenpitoja on sallittua vakoilla, ja palveluntarjoajien on luovutettava tietoja niitä pyydettäessä. ”Tiedustelupalveluilla on oikeus sijoittaa kameroita ja äänityslaitteita yksityisasuntoihin sekä asentaa ohjelmistoja, jotka tallentavat jokaisen näppäimen painalluksen kyseisellä tietokoneella reaaliaikaisesti.” Näitä tietoja viranomaiset voivat pitää hallussaan kuukauden ja niihin liittyvää metadataa viisi vuotta. Metadata on anonyymia, mutta tiedustelupalvelut voivat halutessaan helposti selvittää käyttäjien henkilöllisyyden.

Vaikka siis kansalaisten kaikki liikkeet niin fyysisesti kuin virtuaalisestikin voidaan kartoittaa haluttaessa jokaista näppäimen painallusta myöten, tiedustelupalvelut eivät kyenneet jäljittämään monta henkilöä käsittävää terroristisolua, joka suunnitteli monimutkaista operaatiota. Siinä onnistuakseen terroristien oli hankittava AK-47-rynnäkkökivääreitä ammuksineen, räjähteitä ja ajoneuvoja. Heillä oli myöskin oltava jonkinlainen turvapaikka tarvikkeidensa varastoimiseen ja valmisteluun iskua varten. Kaikki tämä tapahtui väitetysti herättämättä mitään huomiota tiedustelupalveluissa. Vielä ei tiedetä, kuinka terroristit saivat haltuunsa sotilastason aseita. Martinez arvelee, että asia ei välttämättä selviäkään, sillä tutkimukset saattaisivat johtaa Ranskan valtioon itseensä.

Jos sitten Ranskan tiedustelupalvelulla ei ollutkaan mitään aavistusta tapahtumista tai iskun tekijöistä etukäteen, niin muilla mailla sitä tuntuisi olleen sitäkin enemmän. Irak sanoo[53] varoittaneensa Yhdysvaltain johtamaa liittoumaa vain päivää ennen Pariisin iskuja tiedottamalla, että Isisin johtohahmo Abu Bakr al-Baghdadi oli antanut käskyn hyökätä liittoumaan kuuluvia maita sekä Irania ja Venäjää vastaan. Kaksi virkailijaa kertoo varoittaneensa Ranskaa etukäteen antamalla tietoja, joita Ranskan viranomaiset eivät ole vielä julkistaneet. Ranskan tiedustelu on todennut saavansa tällaista tietoa ”kaiken aikaa” ja ”joka päivä”. National Postin mukaan[54] Irakilaistiedustelu selvensi myöhemmin, että ”he jakoivat myös täsmällistä tietoa Ranskan viranomaisten kanssa ennen hyökkäystä, kuten nukkuvaan soluun – jonka he sanoivat lähettäneen hyökkääjiä takaisin Ranskaan Isisin päämajasta Raqqasta – kuuluvien taistelijoiden lukumäärän”.

Belgian viranomaisilla sanotaan[55] olleen lista epäiltynä pidetyistä jo kuukautta ennen Pariisin iskuja. Listalla oli 80 henkilön nimet ja osoitteet mukaan lukien Abaaoud ja Abdeslamin veljekset. Molenbeekin pormestari Francoise Schepmans on puolustautunut sanomalla, ettei ole hänen vastuullaan jäljittää terroristeja. Eikö hän sitten toimittanut listaa eteenpäin vai hukkuiko se byrokratian rattaisiin? Brysselissä on paikallisia poliisivoimia kuusi ja niiden lisäksi vielä liittovaltion poliisi. Tiedustelupalveluitakin on kaksi. Voisi kuvitella paljon mainostetun terrorismin torjunnan olevan sielläkin ykkösprioriteetti, mutta ilmeisesti poliittinen kiistely menee etusijalle. Tiedustelupalveluissa toiminut Luc Verheyden totesi erotessaan olleensa turhautunut poliisin ja tiedustelupalveluiden kykenemättömyyteen tehdä yhteistyötä.

Huffington Postin mukaan[56] Turkki oli varoittanut Ranskaa kahdesti – joulukuussa 2014 ja kesäkuussa 2015 – Pariisin terrori-iskuihin osallistuneesta 29-vuotiaasta Ranskan kansalaisesta nimeltään Omar Ismail Mostefai, jonka nimi oli tullut esiin heidän tutkiessaan neljää muuta terrorismista epäiltyä. Kuitenkin vasta iskujen jälkeen Turkilta pyydettiin tietoja mieheen liittyen. Mostefain sormenjäljen sanotaan löydetyn ruumiinosien joukosta konserttisalista. Mutta kuten Martinez huomauttaa[57], todistaako se hänen olleen yksi hyökkääjistä vai ainoastaan olleen paikalla? Vaikka Mostefain sanotaan radikalisoituneen käydessään usein moskeijassa ranskalaiskaupunki Chartresissa, kyseisen moskeijan virkailijoilla ei ole mitään tietoa hänen käynneistään siellä.[58]

Eräs väitetyistä Bataclan-konserttisaliin hyökänneistä, Samy Amimour oli jo vuonna 2012 laitettu tarkkailuun, koska häntä epäiltiin terrorismista. The Telegraph kysyykin[59]: ”Oliko Ranskan poliisi tietoinen hänen paluustaan maahan? Ja jos oli, niin oliko hänet laitettu erityistarkkailuun ennen perjantain kuolettavia iskuja?” Vieläkin omituisempaa on, että Abdelhamid Abaaoud pystyi liikkumaan yllättävän vapaasti siihen nähden, että oli korkean profiilin Isis-hahmo. Kuin ihmeen kaupalla hänen onnistui ensin livahtaa takaisin Syyriasta ja sitten paeta Belgiasta takaisin Syyriaan[60] epäonnistuneen iskun jälkeen tammikuussa 2015 – vain palatakseen jälleen Eurooppaan myöhemmin samana vuonna. Vocativin mukaan[61] Abaaoud kehuskelikin, että vaikka hänen nimensä ja kuvansa olivat uutisissa, onnistui hän pysyttelemään Belgiassa, suunnittelemaan operaatioitaan ja sitten turvallisesti pakenemaan. Hän väittää[62] poliisiin pysäyttäneen hänet ollessaan pakomatkalla. Abaaoudia olisi jopa verrattu valokuvaan, mutta ei huomattu yhdennäköisyyttä.

Joitain tunteja iskujen jälkeen Ranskan poliisi oli pysäyttänyt epäiltynä pidetyn Salah Abdeslamin ja tarkistanut hänen henkilöllisyytensä. Abdeslam sai kuitenkin jatkaa matkaansa. Kysyttäessä oliko hänen nimensä jo poliisien tiedossa silloin, poliisivirkailija oli vastannut, että ”minulla ei ole mitään selitystä”.[63] Salahin – jonka käyttämättä jäänyt räjähdevyö löydettiin roskakorista – epäillään joko jänistäneen tai että hänen räjähdevyöhönsä olisi tullut joitain teknisiä ongelmia. Tarinan räjähdevyön löytymisestä Martinez katsoo olevan hieman Hollywood-elokuvien kaltainen ”liian hyvää ollakseen totta” -juonenkäänne. Miksi heittää se julkiseen roskakoriin, ja kuinka poliisit löysivät sen niin nopeasti; kävivätkö he läpi kaikkia Pariisin jäteastioita?

Israelilaislähteet kertovat Ranskan juutalaisyhteisöön kuuluvien viranomaisten saaneen jo kuukausien ajan varoituksia laajan terrori-iskun korkeasta todennäköisyydestä maassa.[64] Alun perin varoituksen uutisoitiin tulleen iskujen tapahtumapäivän aamuna, mutta myöhemmin asiaa käsittelevää artikkelia korjattiin. Myös Netanjahu on todennut[65] Israelilla olleen tietoa Pariisin iskuun osallistuneista.

Bataclan-konserttisalin on sanottu olleen aiemminkin ääri-islamistien hyökkäyssuunnitelmien kohteena[66], koska sen aiemmat omistajat olivat juutalaisia. Israelin etuja valvova yhdysvaltalainen järjestö Anti-Defamation League ehtikin jo ehdottaa[67] iskuille ”antisemitistisiä motiiveja” huolimatta siitä, että uhrien joukossa ei tainnut olla juutalaisia ja konserttisalikin oli jo hiljattain myyty uusille omistajille. Potentiaalisena hyökkäyskohteena sitä olisi ehkä kuitenkin voinut edelleen pitää. Varsinkin kun jo syyskuussa sanottiin[68] Ranskan pidättäneen jihadistin, joka olisi myöntänyt Isisin lähettäneen hänet suorittamaan terrori-iskun Ranskassa ”mieluiten” jonkin konsertin aikana.

Kadehtivatko terroristit ”vapauttamme ja demokratiaamme”?

Mutta vaikka Isis olisi ollut iskun takana saamatta apua ulkopuolisilta toimijoilta, voisimmeko pitää ääri-islamistien iskua Euroopassa täytenä yllätyksenä? Tietenkin terrori-iskut ovat aina tuomittavia, eikä niitä voi oikeuttaa millään verukkeilla. Mutta kuten todettua, esimerkiksi Syyriassa tämäntapaiset iskut ovat arkipäivää, eikä niistä oikein voi syyttää Assadia tai pohjimmiltaan edes Isisiä. Perimmäisenä syynä on se, että länsi Yhdysvaltojen johdolla on moukaroinut Lähi-itää mielensä mukaan – ja myös aseistanut, rahoittanut ja kouluttanut äärijärjestöjä – jo lähes 15 vuotta, ja tätä ennenkin se on suorittanut lukuisia sotatoimia ja/tai operaatioita alueella. Hajota ja hallitse -taktiikkaa käyttäen länsi onkin pyrkinyt epävakauttamaan aluetta päästäkseen luomaan kaaoksesta järjestystä oman agendansa mukaisesti, joka sattumoisin noudattelee hyvin pitkälti myös Israelin toivomuksia. Esimerkiksi Saddam Husseinia vuoroin tuettiin ja vuoroin vastustettiin, ja pelkästään Irakin sodassa on kuollut satoja tuhansia siviilejä.

Olemme kuitenkin jälleen saaneet kuulla väitteitä, että terrorismi johtuisi ennen kaikkea kateudesta ja/tai irrationaalisesta vihasta länsimaista järjestelmäämme kohtaan. Ulkoministeri Timo Soinikin totesi[69] ”Euroopassa ja maailmalla [olevan] tahoja, jotka vihaavat länsimaista järjestelmää ja länsimaista ajatusmaailmaa”. Varmasti sellaisiakin tahoja on, mutta onko asia todella näin yksinkertainen? Naton pääsihteeri Jens Stoltenbergin mukaan ”Pariisin iskut olivat hyökkäys vapautta ja demokratiaa vastaan”.[70] Lisäksi hän totesi, että ”taistelu vie aikaa, mutta me voitamme, sillä arvomme ovat ääriryhmiä parempia”. Ei voi kuin ihmetellä, onko siis esimerkiksi aseiden ja rahoituksen tarjoaminen näille ääriryhmille osoitus näistä ”paremmista arvoista”? Myös SDP:n puheenjohtaja Antti Rinne oli luottavainen sen suhteen, että ”terrorismi ei koskaan voita demokratiaa ja vapautta”.[71]

Mitä sitten on tämä vapaus ja demokratia? Jokaisen terrori-iskun jälkeen ihmisten yksityisyyttä ja oikeuksia pyritään vähentämään entisestään ”terrorismin vastaisen sodan” nimissä. Jos terroristien tavoitteena on länsimaiden ihmisten vapauksien kaventaminen, eikö heidän voi katsoa onnistuneen tässä melkoisen hyvin? Demokratiamme taas on hieman kärjistäen lähinnä sitä, että muutaman vuoden välein voimme käydä valitsemassa jonkin uuden puhuvan pään latelemaan meille edellä lainatunkin kaltaisia viisauksia. Esimerkiksi terrorismin suhteen poliitikoilla ei ole joko ymmärrystä tai rohkeutta nostaa kissaa pöydälle, eivätkä valtamediankaan rahkeet valitettavasti ole siihen riittäneet yhtään paremmin.

Paheksumme diktatuureja Lähi-idässä, mutta vaikka johtavassa demokratiassamme Yhdysvalloissa valtion päämies vaihtuukin tasaisin väliajoin, ei sillä tunnu olevan juurikaan merkitystä. Sotatoimia lähinnä vain perustellaan hieman eri sanoin. Kun presidentti George W. Bushin aikakaudella käytettiin vielä vahvemmin retoriikkaa ”terrorismin vastaisesta sodasta”, Barack Obaman hallintokaudella sotatoimia kaupitellaan ennemminkin ”humanitaarisina väliintuloina”, mikä tuntuukin iskostuvan paremmin yleisöön. Kaikki heistä, jotka vastustivat Irakin sotaa, eivät enää vastustaneetkaan Libyan sotaa.

Sen lisäksi, että tässä demokratian mallimaassa on käytössä de facto kaksipuoluejärjestelmä, käytännössä poliittiset toimintavaihtoehdot ovat vieläkin suppeammat. Mahdollisuuksia pärjätä poliittisella areenalla, riippumatta siitä mitä puoluetta edustaa, ei juurikaan ole ilman Wall Streetin finanssipiirien ja erilaisten painostusryhmien (joista merkittävin lienee Israel-lobby) tukea. Jos presidentti valtaan päästyään kääntyisi näitä tahoja vastaan, seuraukset voisivat olla ikäviä. Jos hän nyt ei ihan hengestään pääsisikään, on todennäköistä, että hän päätyisi jonkinlaisen mustamaalauskampanjan kohteeksi.

Länsimainen demokratiamme ei välttämättä toimi niin mallikkaasti kuin terroristitkin saattavat kuvitella.

(Huom. Tämä kirjoitus on aiemmin julkaistu Vastavalkeassa 23.11.2015. Kiitokset Vesa Raiskilalle alkuperäisversion editoinnista. Tähän versioon on tehty joitain täsmennyksiä ja täydennyksiä.)

Viitteet

[1] Helsingin Sanomat (15.11.2015): 129 kuoli terrori-iskuissa Pariisiin – yhteenveto viikonlopun tapahtumista. http://www.hs.fi/ulkomaat/a1447414012942

[2] Mtv.fi (14.11.2015): Yhteenveto Pariisin iskuista: Aloitettiin lähes samaan aikaan. http://www.mtv.fi/uutiset/ulkomaat/artikkeli/pariisin-iskut-aloitettiin-lahes-samaan-aikaan/5559766

[3] Leppänen, Mikko, Nieminen, Iiro-Matti & Zidan, Aishi | Yle (14.11.2015): Isis sanoo tehneensä Pariisin terrori-iskut – kuolleita ainakin 127. http://yle.fi/uutiset/ainakin_128_ihmista_on_kuollut_terrori-iskuissa_pariisissa/8455277

[4] McCurry, Justin & Rawlinson, Kevin | The Guardian (14.11.2015): Paris terror attacks: world leaders condemn ’the work of the devil’. http://www.theguardian.com/world/2015/nov/14/paris-terror-attacks-world-leaders-condemn-the-work-of-the-devil

[5] Benari, Elad | Arutz Sheva (8.7.2014): ISIS: Fighting ’Infidels’ Takes Precedence Over Fighting Israel. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/182632

[6] The Times of Israel (15.11.2015): After Paris, Netanyahu demands world also condemn attacks against Israelis. http://www.timesofisrael.com/after-paris-netanyahu-demands-world-also-condemn-attacks-against-israelis/

[7] The Jerusalem Post (15.11.2015): Far-right settler rabbi: Paris attacks are payback for the Holocaust. http://www.jpost.com/Israel-News/Far-right-settler-rabbi-Paris-attacks-are-payback-for-the-Holocaust-433084

[8] Salmi, Mika | Vastavalkea (15.7.2015): Irakin sodan puuhamiehet. http://vastavalkea.fi/2015/07/15/irakin-sodan-puuhamiehet/

[9] Bennet, James | The New York Times (12.9.2015): A DAY OF TERROR: THE ISRAELIS; Spilled Blood Is Seen as Bond That Draws 2 Nations Closer. http://www.nytimes.com/2001/09/12/us/day-terror-israelis-spilled-blood-seen-bond-that-draws-2-nations-closer.html

[10] Haaretz (16.4.2015): Report: Netanyahu Says 9/11 Terror Attacks Good for Israel. http://www.haaretz.com/news/report-netanyahu-says-9-11-terror-attacks-good-for-israel-1.244044

[11] Katso kohta 6.

[12] Borschel-Dan, Amanda | The Times of Israel (14.11.2015): In France, defense experts ‘see parallels to Israel’. http://www.timesofisrael.com/in-france-defense-experts-see-parallels-to-israel/

[13] Bahmanpour, Hossein | Vastavalkea (15.11.2015): Pariisin pahat terroristit. http://vastavalkea.fi/2015/11/15/pariisin-pahat-terroristit/

[14] Ahren, Raphael | The Times of Israel (14.11.2015): Netanyahu: Israel shares intel with France in terror fight. http://www.timesofisrael.com/netanyahu-israel-shares-intel-with-france-in-terror-fight/

[15] Nurminen, Jussi | Yle (12.11.2015): Isis väittää tehneensä Beirutin tuhoisan itsemurhaiskun. http://yle.fi/uutiset/isis_vaittaa_tehneensa_beirutin_tuhoisan_itsemurhaiskun/8452113

[16] FBI: Terrorism 2000/2001. https://www.fbi.gov/stats-services/publications/terror/terrorism-2000-2001

[17] Piper, Michael Collins (2013): False Flags. Seward Square. (Sivu 218). Saatavilla pdf-muodossa: http://americanfreepress.net/PDF/False_Flags1.pdf

[18] Salmi, Mika (3.8.2015): 9/11 – ”inside job” vai ulkoisen tahon orkestroima isku? https://mikasalmi.wordpress.com/2015/08/03/911-inside-job-vai-ulkoisen-tahon-orkestroima-isku/

[19] Winstanley, Asa | The Middle East Monitor (18.3.2015): Israeli army admits aiding al-Qaeda in Syria. https://www.middleeastmonitor.com/articles/inquiry/17582-israeli-army-admits-aiding-al-qaeda-in-syria

[20] Jewish Virtual Library: Israel Military Intelligence: The Lavon Affair. https://www.jewishvirtuallibrary.org/jsource/History/lavon.html

[21] Martinez, Brandon | Non-Aligned Media (14.11.2015): France Attacks: ISIS – The Globalist Gift That Keeps on Giving. http://nonalignedmedia.com/2015/11/france-attacks-isis-the-globalist-gift-that-keeps-on-giving/

[22] Chulov, Martin | The Guardian (7.12.2012): France funding Syrian rebels in new push to oust Assad. http://www.theguardian.com/world/2012/dec/07/france-funding-syrian-rebels

[23] Mabut, Pierre | World Socialist Web Site (27.8.2014): France admits it directly supplied arms to Syrian “rebels”. https://www.wsws.org/en/articles/2014/08/27/frsy-a27.html

[24] Gambill, Gary | Foreign Policy (23.8.2012): Two Cheers for Syrian Islamists. http://foreignpolicy.com/2012/08/23/two-cheers-for-syrian-islamists

[25] Summanen, Kasperi | Verkkouutiset (14.11.2015): Ranskan presidentti Hollande: Tämä on sotatoimi, jonka teki ISIS. http://www.verkkouutiset.fi/ulkomaat/hollande_isis_vastuussa-43219

[26] Doherty, Ben | The Guardian (15.11.2015): France launches ’massive’ airstrike on Isis stronghold of Raqqa. http://www.theguardian.com/world/2015/nov/16/france-launches-massive-airstrike-on-isis-stronghold-in-syria-after-paris-attack

[27] Hiiro, Jukka & Huusko, Jukka | Helsingin Sanomat (15.11.2015): Ilmaiskujen alla elävät syyrialaiset pelkäävät joutuvansa Pariisin terrori-iskujen maksumiehiksi. http://www.hs.fi/ulkomaat/a1447576036807

[28] Dodds, Laurence | The Telegraph (18.3.2015): Who is Dieudonne, the French comedian on trial for condoning the Charlie Hebdo attacks? http://www.telegraph.co.uk/news/worldnews/europe/france/11387219/Who-is-Dieudonne-the-French-comedian-on-trial-for-condoning-the-Charlie-Hebdo-attacks.html

[29] Allen, Peter | Daily Mail (18.7.2014): Outrage as France become first country in world to ban pro-Palestine demos. http://www.dailymail.co.uk/news/article-2697194/Outrage-France-country-world-ban-pro-Palestine-demos.html

[30] Keinon, Herb | The Jerusalem Post (17.11.2013): Analysis: Unpopular at home, Hollande appreciated in Israel. http://www.jpost.com/Iranian-Threat/News/Hollande-receives-warm-welcome-in-Israel-as-Iran-deal-looms-large-331990

[31] Haaretz (25.12.2013): Report: French Jewish Defense League Stages Attacks on ’anti-Semites’. http://www.haaretz.com/jewish/news/1.565443

[32] Nkrumah, Gamal | Global Research (3.11.2007): Sarkozy accused of working for Israeli intelligence. http://www.globalresearch.ca/sarkozy-accused-of-working-for-israeli-intelligence/7245

[33] Matlack, Carol | Bloomberg (17.11.2015): Hours Before the Terror Attacks, Paris Practiced for a Mass Shooting. http://www.bloomberg.com/news/articles/2015-11-17/hours-before-the-terror-attacks-paris-practiced-for-a-mass-shooting

[34] Adl-Tabatabai | Global Research (15.11.2015): “We Were Prepared”: Counter-Terrorism Emergency Exercise on “Multi-Site Attacks” Took Place On Same Day As Paris Terrorist Attacks. http://www.globalresearch.ca/we-were-prepared-large-military-exercise-took-place-on-same-day-as-paris-terrorist-attacks/5489164

[35] Taponen, Tiia-Maria | Iltalehti (16.11.2015): Iskupaikalta löydetyn passin kaksoiskappale löytyi Serbiasta. http://www.iltalehti.fi/ulkomaat/2015111620676831_ul.shtml

[36] Fisher, Max | Vox (14.11.2015): Here is ISIS’s statement claiming responsibility for the Paris attacks. http://www.vox.com/2015/11/14/9734794/isis-claim-paris-statement

[37] Hielard, Alexandre | Yahoo News (19.11.2015): Joints, beer but little religion in lives of Paris attack brothers. https://www.yahoo.com/news/joints-beer-little-religion-lives-paris-attack-brothers-133559865.html

[38] Drozdiak, Natalia & Dalton, Matthew | The Wall Street Journal (18.11.2015): Two Suspects Sold Bar in Brussels Not Long Before Paris Attacks. http://www.wsj.com/articles/two-suspects-sold-bar-in-brussels-not-long-before-paris-attacks-1447863006

[39] Roberts, Hannah | Daily Mail (17.11.2015): EXCLUSIVE The pot-smoking Paris suicide bomber: Ex-wife reveals ’blood brother’ terrorist was a jobless layabout who spent his time taking drugs and sleeping… and never went to the mosque. http://www.dailymail.co.uk/news/article-3322385/Ex-wife-Comptoir-Voltaire-caf-bomber-reveals-jobless-layabout-spent-day-bed-smoking-pot-French-say-blew-mistake-fiddling-suicide-vest.html

[40] BBC News (22.11.2015): Paris attacks: Abdeslam brothers ’were manipulated, not radicalised’. http://www.bbc.com/news/world-europe-34895294

[41] Sputnik (20.11.2015): ’Never Saw Them at the Mosque’: Paris Attackers Weren’t Practicing Muslims. http://sputniknews.com/europe/20151120/1030423109.html

[42] Yle (18.11.2015): Kuka on Pariisin iskujen suunnittelija Abdelhamid Abaaoud? http://yle.fi/uutiset/kuka_on_pariisin_iskujen_suunnittelija_abdelhamid_abaaoud/8464163

[43] Buchanan, Rose Troup | The Independent (20.11.2015): Isis jihadist and Paris attacks mastermind Abdelhamid Abaaoud seen ’drinking and smoking cannabis in Saint-Denis bar’ after atrocities. http://www.independent.co.uk/news/world/europe/paris-terror-mastermind-of-attacks-seen-drinking-outside-saint-denis-flat-after-atrocities-witnesses-a6741441.html

[44] Wikipedia: Taqiyya. https://fi.wikipedia.org/wiki/Taqiyya

[45] Fox News (13.11.2015): Suspect Arrested At Paris Concert Hall: ’I Am From ISIS’. http://nation.foxnews.com/2015/11/13/suspect-arrested-paris-concert-hall-i-am-isis

[46] Camp, Frank | Independent Journal (14.11.2015): Paris Attackers Allegedly Shouted ‘Allahu Akbar’ and ‘This is for Syria’ as They Opened Fire. http://www.ijreview.com/2015/11/471627-paris-attackers-allegedly-shouted-allahu-akbar-and-this-is-for-syria-as-they-opened-fire/

[47] CNN (13.11.2015): Chilling details about attack in Paris theater. http://edition.cnn.com/videos/tv/2015/11/13/paris-theater-attack-witness-details-wolf-intv-tsr.cnn/video/playlists/paris-shootings/

[48] Russia Today (20.11.2015): Audio of shooting at Paris’ Bataclan concert hall published online. https://www.rt.com/news/322903-bataclan-audio-paris-attacks/

[49] Drake, Matthew & Warburton, Dan | Mirror (14.11.2015): Paris attack witness says black Mercedes pulled up and shooters fired rifles from the hip. http://www.mirror.co.uk/news/uk-news/paris-attack-witness-says-black-6834503

[50] Martinez, Brandon | Non-Aligned Media (16.11.2015): Are French Intelligence Incompetent Morons or Devilish Plotters? http://nonalignedmedia.com/2015/11/are-french-intelligence-incompetent-morons-or-devilish-plotters/

[51] Cartalucci, Tony | New Eastern Outlook (14.5.2015): French Surveillance Law Amid Terror of Own Creation. http://journal-neo.org/2015/05/14/french-surveillance-law-amid-terror-of-own-creation/

[52] Chrisafis, Angelique | The Guardian (5.5.2015): France passes new surveillance law in wake of Charlie Hebdo attack. http://www.theguardian.com/world/2015/may/05/france-passes-new-surveillance-law-in-wake-of-charlie-hebdo-attack

[53] Abdul-Zahra, Qassim | Associated Press (15.11.2015): AP Newsbreak: Iraq warned of attacks before Paris assault. http://bigstory.ap.org/article/c9302b053f23414ea41ae48287a823d0/ap-newsbreak-iraq-warned-attacks-paris-assault

[54] Hinnant, Lori & Keaten Jamey | National Post (16.11.2015): ‘I have no explanation’: Key suspect in Paris theatre attack was questioned – then released by police. http://news.nationalpost.com/news/i-have-no-explanation-key-suspect-in-paris-theatre-attack-was-questioned-then-released-by-police

[55] Higgins, Andrew | The New York Times (24.11.2015): Terrorism Response Puts Belgium in a Harsh Light. http://www.nytimes.com/2015/11/25/world/europe/its-capital-frozen-belgium-surveys-past-failures-and-squabbles.html

[56] Moran, Lee | The Huffington Post (16.11.2015): Turkey Says It Warned France Twice About Paris Attacker. http://www.huffingtonpost.com/entry/turkey-warned-france-twice_5649c5ebe4b060377349be9c

[57] Martinez, Brandon | Non-Aligned Media (27.11.2015): Decoding the Paris Attacks: ISIS Blowback or French-Israeli False Flag? http://nonalignedmedia.com/2015/11/decoding-the-paris-attacks-isis-blowback-or-french-israeli-false-flag/

[58] Bronstein, Scott, Robertson, Nic & Krever, Mick | CNN (16.11.2015): Who is Paris attacker Ismael Omar Mostefai? http://edition.cnn.com/2015/11/15/world/paris-attacker-mostefai/

[59] Fraser, Isabelle & Lawler, David | The Telegraph (16.11.2015): As it happened: Hollande’s historic speech, details of ringleader and more Paris attacks fallout on Monday. http://www.telegraph.co.uk/news/worldnews/europe/france/11999949/Paris-France-terror-attacks-isil-suspects-Syria-Raqqa-boming-arrests-live.html

[60] Higgins, Andrew & de Freytas-Tamura, Kimiko (17.11.2015): An ISIS Militant From Belgium Whose Own Family Wanted Him Dead. http://www.nytimes.com/2015/11/18/world/europe/paris-attacks-abdelhamid-abaaoud-an-isis-militant-from-belgium-whose-own-family-wanted-him-dead.html

[61] Steinblatt, Jason | Vocativ (16.11.2015): Paris Attacks Mastermind Brags About Escaping “Crusader Intelligence”. http://www.vocativ.com/251207/paris-attacks-mastermind-brags-about-escaping-crusader-intelligence/

[62] Youssef, Nancy A. | The Daily Beast (16.11.2015): Paris ‘Mastermind’ Told ISIS Magazine that Bungling Police Officers Let Him Escape. http://www.thedailybeast.com/articles/2015/11/16/paris-mastermind-told-isis-magazine-that-bungling-police-officers-let-him-escape.html

[63] Katso kohta 54.

[64] Katso kohta 12.

[65] Ravid, Barak | Haaretz (19.11.2015): Netanyahu Says Israel Passed Intel to France About Paris Attacks. http://www.haaretz.com/israel-news/.premium-1.686048

[66] The Times of Israel (14.11.2015): Jewish owners recently sold Paris’s Bataclan theater, where IS killed dozens. http://www.timesofisrael.com/jewish-owners-recently-sold-pariss-bataclan-theater-where-is-killed-dozens/

[67] Yashar, Ari | Arutz Sheva (14.11.2015): Main target in Paris attack: Jewish concert hall. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/203376

[68] France 24 (18.9.2015): Arrested French jihadist ‘instructed’ to attack concert. http://www.france24.com/en/20150918-france-jihadist-arrested-terrorist-attack-plot-concert

[69] Mankkinen, Jussi | Yle (14.11.2015): Soini: Brutaali hyökkäys demokratiaa ja koko Eurooppaa vastaan. http://yle.fi/uutiset/soini_brutaali_hyokkays_demokratiaa_ja_koko_eurooppaa_vastaan/8455569

[70] Autio, Raisa | Yle (15.11.2015): Naton pääsihteeri: Pariisin iskut olivat hyökkäys vapautta ja demokratiaa vastaan. http://yle.fi/uutiset/naton_paasihteeri_pariisin_iskut_olivat_hyokkays_vapautta_ja_demokratiaa_vastaan/8456687

[71] Kouvolan Sanomat (14.11.2015): Rinne: Terrorismi ei koskaan voita demokratiaa ja vapautta. http://www.kouvolansanomat.fi/Online/2015/11/14/Rinne%3A%20Terrorismi%20ei%20koskaan%20voita%20demokratiaa%20ja%20vapautta/2015219862053/4

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggers like this: